Čokoláda podle pradávného receptu

Nedoceněná čokoláda

Jedna z nejoblíbenějších sladkostí, které málokdo odolá. Zpočátku nebyla čokoláda takovým trhákem, jak by se mohlo zdát. Byla totiž podávána jako tmavý hořký nápoj a to také vystihoval i její původní aztécký název xocolātl.

Ačkoli čokoládu „objevil“ a do Španělska poprvé přivezl Kryštof Kolumbus, skutečnou horečku po čokoládě rozpoutal až Hernando Cortéz. Ten tentokrát přiváží do Španělska vedle samotných čokoládových bobů také recept a techniku na výrobu horké čokolády. A tak se v Evropě začala poprvé pít ona lahodná horká čokoláda právě ve Španělsku. Zprvu byla čokoláda spíše doménou šlechty.

Čokoláda horkým hitem - za vše mohou italové

V Itálii se poprvé čokoládové boby objevily díky benátskému kupci Antonio Carlettimu, a to až zhruba o 80 let později. Zato tím rozpoutal opravdový boom čokolády. Italové s kakaovými boby a svou proslulou kreativitou a někdy i díky nedostatečnému množství kakaových bobů začali vytvářet opravdové gurmánské kousky, např. dnešní čokoláda, gianduiotto, bicerin a z novější historie také italská čokoládová zmrzlina.

Vždyť první čokoládovou licenci na dobu 6ti let udělila Giovanna Battista – „Madama Reale“ Savojská v roce 1678 právě v Turíně výrobci horké čokolády Gió Antonio Arimu.

Pradávné delikatesy

Podle Madama Reale je také pojmenována horká čokoláda od Leone, kterou si můžete taktéž vyrobit z oné původně vyráběné hrubé čokolády „STONE-GROUND CHOCOLATE“ pojmenované dnes „CIOCCOLATO GREZZO ALLA PIETRA“. V oblasti jejího původu Turína ji dnes vyrábí už jen značka Leone. Za zmínku stojí, že k její výrobě používají stále ony původní kamenné drtiče. Tím si také čokoláda zachovává déle své silné aroma, které se už jen tak nevidí. Je vyráběna v podobě jednotlivých ingotů nebo ve tvaru podlouhlé tabulkové tyčky, kterou můžete zkonzumovat jen tak nebo si z ní vyrobit onu lahodnou původní horkou čokoládu. Postačí vám k tomu jen horké mléko a čokoláda "GREZZO ALLA PIETRA" a míchat a míchat. Čím budete trpělivější, tím hustší si ji umícháte. Také si můžete vyrobit klasický bicerin. Do malé sklenice nalijete espresso, horkou čokoládu a plnotučné mléko nebo šlehačku (US verze), nemícháte.

Cioccolato Grezzo Alla PietraCioccolato-Grezzo-Alla-PietraGianduja

Gianduiotto je opravdová delikatesa, která vznikla vlastně díky nedostatku suroviny – kakaových bobů. Na pokyn Napoleona došlo totiž tehdy k omezení dovozu kakaových bobů. To by to ale nebyli italové, kdyby si s tím neporadili. Začali tedy míchat čokoládu s místními piemontskými lískovými ořechy (Tyto ořechy jsou velké a sladké.) a gianduja byla na světě. Můžete se s ní setkat ve formě vláčného krému nebo známých kvádrových jehlánků.

Jestli jste dostali také chuť na některou z těchto čokoládových delikates, vzhůru na výběr a krásný čokoládový den!